fbpx

info@tiemcoach.nl

+31 6 419 65 106

Anders omgaan met chaos

Volgens Wikipedia is het woord Chaos afgeleid uit de Griekse mythologie en wordt gebruikt om een situatie aan te duiden waarin totale wanorde of verwarring heerst. Chaos is een natuurlijk verschijnsel, maar als wij chaos ervaren voelt dat als verlies van controle……en die onzekerheid is killing!

Ben jij een controlfreak?

Je kent het vast wel, een periode waarin je het gevoel hebt dat er totale chaos heerst in je leven. Je hebt minder focus, je bent doelloos, voelt onrust en springt van de hak op de tak. Als je chaotisch denkt en voelt, zie je dit ook meteen terug aan de buitenkant. Je omgeving is minder opgeruimd en gestructureerd dan anders, je kunt minder verdragen van anderen, of je hebt moeite je afspraken na te komen. Kan jij chaos goed handelen of ben jij een echte controlfreak en raak je in paniek?

Waarom voelt chaos niet fijn?

Orde en structuur is het tegenovergestelde van chaos. Alles lijkt op rolletjes te lopen als er orde is en dit geeft je het gevoel van zekerheid. Veel mensen ervaren rust bij zekerheid. Maar daar zit ook het probleem, want zekerheid is een illusie! Niets is zeker in het leven, alleen dat we dood gaan.

Chaos kan je een minder fijn gevoel geven, want waar chaos heerst is er sprake van verwarring en verandering. Door verandering kan je uit je balans raken en het gevoel hebben dat je zekerheden verliest. En dit is voor veel mensen eng! Vrij logisch, want je weet nog niet of de verandering je iets beters zal opleveren. Beter het oude vertrouwde, dan het onbekende nieuwe, want je weet dat je hier veilig bent.

Waarom chaos soms goed is voor je

Chaos is nodig voor groei en ontwikkeling

‘Chaos was the law of nature, order was the dream of man’

De meeste mensen vinden chaos niet fijn, maar is chaos echt zo erg als we denken? In mijn optiek is chaos juist noodzakelijk voor groei en ontwikkeling. Als je chaos op een andere manier bekijkt, kan dit bijdragen aan meer vertrouwen in jezelf en het leven.

Chaos is een voorbode voor groei en ontwikkeling. Door chaos doorleef je eerst een periode van onzekerheid, verwarring en misschien wel emotionele pijn. Dit is een periode om je eerst los te maken van vastgeroeste denk- en gedragspatronen. Daarna is er ruimte voor creativiteit en groei! Vandaar de bekende uitspraak: “What doesn’t kill you, makes you stronger” Je komt vaak er sterker uit.

Vluchten voor lastige gevoelens

Een voorwaarde voor de vruchtbare bodem die chaos kan creëren is dat je echt toegeeft aan de situatie zoals deze is. Als je nog probeert te vluchten voor deze niet fijne gevoelens houd je de chaos zelf heel lang in stand en houd je groei eigenlijk (on)bewust tegen. Bekende vluchtroutes die ik tegenkom in de praktijk (en zelf ook ken ;-)) zijn: gevoelens analyseren, oplossingen forceren, gevoelens wegstoppen, drank, nieuwe dingen kopen en eten. Deze manieren noemen we ook wel copingstrategieën. Het zijn strategieën om je weg te houden van emotionele pijn. Ze helpen even, maar helpen je niet om je chaos op te lossen.

Tips om alles weer op een rijtje te krijgen

Om chaos effectief in te zetten, zal je een beroep moeten doen op vertrouwen, geduld en acceptatie. Durf dingen die je niet langer dienen los te laten, zodat nieuwe deuren zich kunnen openen. Misschien voel je je al jaren niet echt gelukkig op je werk, of weet je diep van binnen dat de partner of studie die je hebt gekozen niet bij je past. Wees dan eerlijk naar jezelf en de ander en laat los…

Sta stil bij je gevoel

Verder is het heel belangrijk dat je durft stil te staan bij je gevoel en dat je je gevoelens de ruimte geeft. Praat over je gevoel met mensen die je vertrouwt en een luisterend oor voor je kunnen zijn.

Leg de lat eens wat minder hoog

Zoom ook af en toe uit op je situatie door dingen te ondernemen die je energie en plezier bieden. Zorg in tijden van chaos goed voor jezelf door extra lief te zijn voor jezelf. Leg de lat eens wat minder hoog, doe eens wat minder je best, vier de kleine dingen in het leven, neem eens een dagje vrij voor jezelf.

Start met mediteren

Wanneer je waarneemt vanuit innerlijke rust, kun je alles beter overzien en echt luisteren naar je hart. Meditatie helpt mij hier al jaren bij. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van meditatie. Ben je benieuwd hoe meditatie ook jouw leven positief kan veranderen? Meld je dan aan voor een proefles mediteren.

Ik hoop van harte dat ik je met dit artikel verder heb geholpen. Misschien ken je iemand die ook baat heeft bij dit artikel?

Auteur: Janneke Tiemissen

Geef een reactie