fbpx

info@tiemcoach.nl

+31 6 419 65 106

Zijn jouw chakra’s in balans?

Wat leuk dat jij je wilt verdiepen in chakra’s! Misschien is het allemaal nog wat vaag voor je, daarom leg ik je graag uit wat chakra’s zijn. Waar de zeven hoofdchakra’s voor staan. Hoe je weet dat ze gezond of geblokkeerd zijn. En hoe je deze blokkades kunt oplossen. Veel leesplezier!

I am, I feel,
I do, I love, I speak
I see, I know

Wat zijn chakra’s?

Chakra’s zijn energiepunten die zich bevinden in én om je lichaam. Ze zijn nauw verbonden met je ziel. Het woord chakra komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk wiel. We hebben er honderden in ons lichaam. Je kunt ze voorstellen als een soort draaikolk die energie door je lichaam laat stromen. Je kunt energie niet met het blote oog zien, maar wel voelen als subtiele sensaties in je lichaam. Energie is namelijk overal. Als je stil en ontspannen bent, kun je het ervaren als bijvoorbeeld een prikkelende, tintelende of fladderende sensatie.

Waarom aandacht besteden aan je chakra’s?

Als je chakra’s gezond zijn en in balans, dan gaat het goed met je. Je voelt je krachtiger en vitaal. Als je regelmatig aandacht geeft aan je chakra’s houd je ze vrij van blokkades. Dit doe je door ze regelmatig bewust te voelen en openen tijdens bijvoorbeeld meditatie, yoga of massage. Bij gezonde chakra’s zal je ook merken dat je gedachten- en gevoelsleven rustiger is en dit heeft weer een positieve invloed op stress.

Zeven hoofd chakra’s

Iedere hoofdchakra kent zijn eigen talent, kleur en functie. Een kwaliteit die je kunt leren inzetten in je leven. De hoofdchakra’s bevinden zich langs je ruggengraat en schedel. Als je chakra’s niet goed functioneren kan dit zich uiten in lichamelijke of geestelijke klachten als bijvoorbeeld: vermoeidheid, angst, onrust of pijnklachten. Als ze gezond zijn voel je je sterk en in balans.

Wortelchakra (Muladhara)

Het eerste chakra bevindt zich aan het eind van je ruggengraat, bij je stuitje en in het bekkengebied. Dit chakra wordt ook wel het wortelchakra genoemd. Het heeft een dieprode kleur. De functie van dit chakra is het voelen van veiligheid en vertrouwen. Het is ontwikkeld in relatie tot de omgeving waar je bent opgegroeid en is gekoppeld aan je primaire behoeften om te kunnen overleven.

Met een gezond wortelchakra kun je goed omgaan met aardse en solide zaken als: geld, voeding, kleding, gezondheid en aanraking. Je neemt je plek in en voelt je vertrouwd en veilig. Bij verandering doe je een beroep op je innerlijke kracht en zelfvertrouwen. Je voelt dan een stevig fundament waar je op kunt bouwen.

Is dit chakra geblokkeerd of gesloten? Dan ervaar je vaak onveiligheid, angst en wantrouwen. Dit chakra wordt aangeraakt als je uit je comfortzone komt.

Sacraal chakra (Svadhistana)

Het tweede chakra bevindt zich net onder de navel. Bij vrouwen bij de baarmoeder. De kleur die past bij dit chakra is oranje. In dit chakra ontstaan tegenstrijdigheden (dualiteit) op het gebied van ik/ander, vrouw/man, binnen/buiten, lust/pijn. Dit chakra gaat over voelen, emoties, seksualiteit en verbinding. 

Kun je jezelf verbinden met anderen, geniet je van het leven en ben je creatief? Dan duidt dit op een gezond tweede chakra. Ook werken je emoties en seksualiteit functioneel en niet destructief.  

Functioneert dit chakra niet optimaal, dan kan dit zich op twee manieren uiten. Ten eerste voel je een sterke drang naar emoties en lust, je zoekt prikkels om te voelen dat je leeft. Anderzijds kan je bij een gekwetst tweede chakra ook emoties en lust onderdrukken. Je hebt minder plezier, kunt moeilijk genieten en je mist creativiteit in je leven.

Zonnevlecht (Manipura)

Je derde chakra, ook wel zonnevlecht genoemd, zit net iets boven je navel en onder je middenrif. De kleur is lichtgeel. Dit chakra gaat over kracht, energieverdeling en passie. Het zet je aan tot durven (onder)handelen, verantwoordelijkheid en risico’s durven nemen, weten wat je wilt en je doelen en wensen nastreven in vertrouwen.

Bij een gezond chakra stroomt de energie moeiteloos. Je realiseert je doelen zonder dit te forceren en je doet dit samen met anderen.

Een geblokkeerd derde chakra kan je herkennen aan de neiging tot controle willen vasthouden. Je bent veel bezig om zekerheden in te bouwen in je leven. Je moet veel van jezelf en je voelt waarschijnlijk onmacht, onrecht en woede. Je wordt passief, maakt jezelf klein óf je gedraagt je juist overactief. Je ervaart een gebrek aan zelfvertrouwen en vertrouwen in het leven. Belangeloos geven en balans zoeken in inspanning en ontspanning is helend voor dit chakra.

Hartchakra (Anahata)

Het vierde chakra is het hartchakra en zit in het midden van het lichaam. Ter hoogte van je hart. Ook je longen, armen en handen zijn onderdeel van dit chakra. De kleur is groen. Dit chakra staat voor zelfrespect, onvoorwaardelijke liefde, evenwicht, acceptatie, zorg voor anderen en genezing.

Bij een gezond chakra voel je je in evenwicht. Je accepteert jezelf helemaal zoals je bent. Geven en nemen zijn ook in balans. Je voelt je in liefde verbonden met anderen. Het is gericht op alles wat leeft en op relaties (inclusief de relatie met jezelf).

Bij een gekwetst hartchakra ben je uit balans. Je hebt veel kritiek op jezelf en op anderen. Je ademhaling stagneert. Je voelt je alleen en afgescheiden van je omgeving. Je hebt moeite met je overgeven in de liefde. Vaak is er veel woede verzameld in dit chakra. Heb meer compassie voor jezelf!

Keelchakra (Vishuddha)

Dit chakra zit in het gebied van je keel, nek en schouders. Het heeft de kleur lichtblauw. Het is het centrum van geluid en communicatie. Hier leg je de verbinding tussen je ratio en je gevoel. Dit chakra heeft een reinigende functie.

Bij een gezond chakra kun je je mening en gevoelens gemakkelijk uiten. Er is balans tussen luisteren en praten en tussen hoofd en hart. Je hebt de moed om de waarheid uit te spreken. Je kan lastige zaken op een simpele manier uitleggen. Je kunt anderen overtuigen van iets dat jij de moeite waard vindt.

Als je vijfde chakra uit balans is, heb je moeite met je uit te spreken. Je praat (te) veel of zegt niets. Stiltes kunnen als onaangenaam worden ervaren. Je hebt een geremde creativiteit. De waarheid spreken is helend voor dit chakra.

Voorhoofdchakra (Ajna)

Het zesde chakra zit tussen je wenkbrauwen. Het heeft de kleur indigo. Het vertelt wat over je intuïtie of onderbuikgevoel. Het gaat over zien en inzicht. Het ontwikkelen van een visie en vernieuwende concepten bedenken. De kracht om naar je innerlijke stem te kunnen luisteren. Vanuit dit centrum worden je gedachten getemperd om rust en vrede te kunnen ervaren. 

Een gezond zesde chakra maakt dat je het overzicht ziet vanuit een neutrale houding in het hier-en-nu. Je kan dingen bekijken vanuit meerdere perspectieven, zonder te oordelen. 

Een geblokkeerd zesde chakra betekent dat je waarneming beperkt en selectiever is. Je kunt het geheel moeilijk zien. Je waarnemingen worden vaak vertroebeld door emoties, overtuigingen en oordelen.  Zelfkennis is helend voor dit chakra.

Kruinchakra (Sahasrara)

Het laatste en zevende chakra zit boven op je hoofd. Het heeft de kleur violet of wit. Vanuit dit chakra maak je verbinding met de kosmos. Je bent je bewust van je plek in het grotere geheel. Het innemen van jouw plek geeft je leven richting (zingeving). Dit chakra stelt je in staat om vanuit een helikopterview naar je eigen leven, je omgeving en de maatschappij te kijken. Het chakra staat ook voor wijsheid, collectief geweten en eenheid.

Kenmerkend voor een gezond kruinchakra is dat je leeft vanuit bewustzijn en minder vanuit je ego. Het lukt je dan om je leven in te richten naar je (hogere) levensdoel en bezieling.

Is dit chakra geblokkeerd dan heb je niet echt richting in je leven en mis je het grotere plaatje. Je doet dan maar wat. Je vindt het lastig om keuzes te maken en je voelt je vaak verward. Het gebrek aan zingeving kan tot depressieve gevoelens leiden. Meditatie werkt helend voor dit chakra.

Wil je chakra blokkades oplossen?

Heb je veel last van stress? Dan heeft dat effect op de gezondheid van jouw chakra’s. Je kunt je chakra’s openen en reinigen door regelmatig te mediteren. Meditatie lost vastzittende blokkades in je chakra’s op. Het helpt bij het kalmeren van je gedachten en verbinden met je lichaam en gevoel. In een meditatieve toestand ervaar je een diepe, innerlijke rust. Door regelmatig mediteren kom je uiteindelijk weer in balans. Je vindt chakra healing meditaties op het internet. Wil je hulp bij het goed aanleren van meditatie? Kijk dan eens naar mijn online meditatiecursus.

Meer lezen over bewustzijn en bezieling?

Wanneer je bewust wilt leven is het belangrijk dat je leeft vanuit je essentie. Wil je meer lezen over verbinden met je bezieling? Klik dan hier voor mijn blog Op Zoek Naar Je Bezieling

Geef een reactie