fbpx

info@tiemcoach.nl

+31 6 419 65 106

Familieconflicten

Houd ik wel genoeg van mijn vader/moeder?

In conflict met je ouders, hoe ga je hiermee om?

Blog: familiedynamieken
Door: Janneke Tiemissen
Leesduur: circa 20 minuten

Vrienden kies je zelf uit, net zoals je liefdespartner. Jouw vader en moeder niet. Je ouders blijven je ouders, hoe dan ook. Ik zie veel mensen in mijn praktijk worstelen met de relatie met hun ouders. Dit is geen gemakkelijk kwestie. Vooral als je uit een gezin komt waar liefde, aandacht, begrip, warmte of tijd niet (voldoende) aanwezig was/is. In deze blog leg ik je uit hoe ongezonde familiepatronen groeien en hoe je ervan los kunt komen. Zodat jij meer rust en vertrouwen ervaart in jezelf en het leven.

Familieleed is onvermijdelijk

Ieder huisje heeft zijn kruisje….Deze bekende 17e eeuwse uitdrukking bestaat niet voor niets. Want binnen ieder gezin is er wel leed en narigheid. Moeilijkheden en verdriet waarmee iedereen te maken krijgt in zijn leven kunnen gaan over: ziekte, verlies van dierbaren, oorlog, misbruik, verschillen in religie of cultuur, armoede en tegenslagen. Het is niet gemakkelijk en hoort bij het leven.

De manier hoe er binnen een gezin mee wordt omgegaan is bepalend voor de onderlinge band. Praat je samen over lastige gebeurtenissen en gevoelens of is hier geen ruimte voor? Nog maar twee generaties terug werd er minder stilgestaan of gepraat over gevoelens. Sterk zijn en doorgaan was de tendens. Ook hingen we de vuile was liever niet buiten en werd er geen hulp gezocht. We lossen het zelf wel op! De opvoeding was vooral gericht op succes en reputatie.

Ondanks we leven in 2020, lijkt praten en uiten van gevoelens nog steeds lastig binnen onze prestatiegerichte samenleving. Je vooral niet kwetsbaar opstellen nemen we mee en geven we door aan onze kinderen. Het is dus begrijpelijk dat we lastige familieperikelen ook nu nog liever vermijden i.p.v. ze aan te gaan. Alhoewel er een omslagpunt lijkt te komen nu er steeds meer (jonge) mensen vastlopen door stress, burn-outs of depressie.

Scheve verhoudingen en gespannen familierelaties

Ouders willen het beste voor hun kind. Toch geeft iedere ouder naast goedbedoeld advies, aandacht en steun, ook eigen pijn en angsten door. Dit is onvermijdelijk. Sommige ouders zijn hiervan bewust en werken aan hun eigen ontwikkeling en opvoedskills. Maar wat als er in je gezin niet voldoende aandacht is voor pijnlijke gevoelens of lastige situaties niet worden erkent? Juist…. onverwerkte emoties sluimeren dan onder de oppervlakte en worden meegenomen in je volwassenheid. Met op den duur scheve familieverhoudingen en interne conflicten als gevolg.

Wanneer je je niet bewust bent van ongezonde familiedynamieken (voor jou was het tenslotte normaal) en deze gevoelens niet verwerkt, dan zal je oude pijn blijven meedragen in je leven. Onbewust blijven we namelijk loyaal aan onze ouders; hoe boos, verdrietig, teleurgesteld of gekwetst je je ook voelt. En dit zorgt ervoor dat we niet ons eigen pad lopen en niet tevreden of gelukkig kunnen of mogen zijn.

Emotionele pijn uit je jeugd verwerken

Misschien gaat het al lang niet goed tussen jou en je vader/moeder. Of ben je ten einde raad en overweeg je om het contact te verbreken met je ouders. Dit is erg verdrietig en kost veel energie. Contact verbreken is nodig als jij of je kinderen in gevaar zijn. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van geweld of misbruik. Het is verstandig om hier professionele hulp bij te zoeken.

Echter wanneer er geen sprake is van een onveilige situatie kun je besluiten om te werken aan een gezondere relatie. De oplossing ligt in het bewustworden van jullie gezinsdynamieken, anders leren communiceren en verwerking van je eigen pijn en gemis. Het doel is om je eigenwaarde en zelfvertouwen terug te krijgen en om op een gezondere manier met jezelf en je ouders te verbinden.

Met een gezonde verbinding bedoel ik je verbinden in vertrouwen en respect. Ik zie vaak dat ouders positief reageren op een andere benadering. En dit geeft jou weer vertrouwen en kracht om door te zetten!

Familieopstellingen en Dramadriehoek

Voor het helen van jouw emotionele pijn en om te zien met welke (on)bewuste familiepatronen je nog verstrikt bent, raad ik je aan om Een Familieopstelling te doen. Dit is een steeds populairder wordende en krachtige methode die direct helpt om de problematiek aan te pakken bij de kern. Loskomen van oude patronen betekent kunnen verbinden met jouw ware ik.

Als je ergens nog emotioneel vastzit aan je ouders, kan je in een identiteitscrisis raken. Dit komt omdat je moeite hebt om te voelen wie jij bent en wat jij belangrijk vindt, los van je ouders. Om je alvast op weg te helpen met het leren zien van jullie dynamieken, kan je gebruik maken van De Dramadriehoek. Je leert te herkennen vanuit welke rol(len) je communiceert met je ouders. Hieronder kan je de theorie downloaden.

Ik hoop dat het lezen van deze blog je verder heeft geholpen. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog, neem gerust contact met me op.

Coaching door Janneke Tiemissen van Tiemcoach
Liefs Janneke