fbpx

info@tiemcoach.nl

+31 6 419 65 106

Enter your text here

Heb ik ADHD of ADD?

Ben jij iemand met een ‘vol’ hoofd? Snel afgeleid en overprikkeld of heb je moeite met ontspannen? Dan kan het zijn dat je ADHD of ADD hebt. Ik zie ADHD niet als een stoornis, want een bijzonder creatief en chaotisch brein is helemaal niet erg. Als je maar weet hoe je ermee om kunt gaan in deze samenleving!

Wat zijn de kenmerken van ADHD?

Bij ADHD staan de volgende kenmerken centraal: snel afgeleid zijn (aandacht), druk gedrag (hyperactief) en te snel reageren (impulsief).
Als de aandachtsproblematiek op de voorgrond staat, spreken we van ADD. ADD is dus een vorm van ADHD.

Herken je dat aandacht vasthouden voor jou niet vanzelfsprekend is? Je wordt snel afgeleid door allerlei prikkels en je kunt je moeilijk concentreren. Merk je dat je hoofd vaak vol is en de gedachten maar blijven komen. En dat je moeilijk kunt ontspannen? Ervaar je onrust en heb je vaak weinig geduld, omdat je je gehaast of gejaagd voelt?

Misschien vind je het nog niet makkelijk om aan minder leuke taken te beginnen en stel je deze dan steeds uit, laat staan deze taken af te maken! Maar……als iets jou interesseert, dan heb je een mega goede focus. Een hyperfocus! Je vergeet dan alles om je heen.

Plannen, organiseren en overzicht houden kost jou de nodige energie, het maken van een planning lukt misschien, maar je eraan houden…..? Je hebt een natuurlijke neiging om meteen te reageren op prikkels.Je vergeet snel dingen en raakt vaak iets kwijt. Zijn deze symptomen herkenbaar voor je? Dan heb je mogelijk een ADHD brein. Een bijzonder creatief en chaotisch brein.

Hoe zit het met ADHD en familie?

ADHD is in bepaalde mate erfelijk. Vaak hebben meerdere familieleden ADHD. Je herkent je dan bijvoorbeeld in je moeder of vader, opa of oma. Het is fijn als je elkaar hierdoor beter begrijpt, maar soms kan het ook juist botsen met meerdere ADHD breinen in een gezin.

Bij kinderen is ADHD vast te stellen vanaf acht jaar. Het kan voorkomen dat bepaalde symptomen anders of minder aanwezig zijn naarmate je ouder wordt. Onder de juiste levensomstandigheden en met wat hulp kunnen ADHD symptomen sterk verminderen of zelfs verdwijnen! Rust, structuur en regelmaat kunnen helpen, terwijl andere mensen met ADHD juist graag prikkels opzoeken om zich beter te kunnen focussen. Het allerbelangrijkste is dat jij jezelf goed kent, jezelf waardeert om wie je bent en duidelijk weet wat je wilt. Dan maak je keuzes die bij jou passen.

Is ADHD een stoornis?

Nee, ik vind van niet. ADHD zegt niets over je intelligentie. ADHD zegt iets over een andersdenkend brein. Je brein verwerkt informatie op een andere manier dan de meerderheid. Daarom kan je niet spreken van een stoornis.

Daarnaast is het juist bijzonder gaaf om een ADHD brein te hebben, want je kunt dingen die anderen weer niet zo makkelijk kunnen 🙂 Ik zet hieronder een paar bijzondere kwaliteiten van iemand met ADHD op een rij:

Creatieve oplossingen bedenken, empathisch zijn, loyaal zijn, out-of-the-box denken, opkomen voor zwakkeren, humoristisch zijn, doorzettingsvermogen hebben, direct zijn, enthousiast zijn, spontaan zijn, behulpzaam zijn, goed kunnen analyseren, verbanden leggen, associatief denken, voor anderen zorgen, eigen persoonlijkheid, dingen willen ontdekken, leergierig zijn.

Meer lezen over ADHD en tips ontvangen?

Ik deel mijn kennis en ervaring als moeder en coach/trainer in een ADHD blog. Ik schrijf regelmatig een blog over ADHD. Hierin geef ik tips, belangrijke inzichten en praktische handvatten.

Wil jij automatisch mijn nieuwste blog ontvangen? Dan kun je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief