fbpx
Tiemcoach

Creëer rust in je hoofd en hart!

info@tiemcoach.nl

+31 6 419 65 106

Beginnen met mediteren

Beginnen met mediteren

Creeër rust in je hoofd en in je hart

Waarom is mediteren goed voor je?

Regelmatig mediteren verbetert je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Meditatie is goed voor je omdat het een positieve werking heeft op stress.
Als je mediteert neem je jezelf en je omgeving op een andere manier waar, zonder ruis van al je (negatieve) gedachten en gevoelens.

Je hoeft even niets te bereiken of te veranderen aan het moment. En dit noem je ‘een natuurlijke staat van zijn’. Als je regelmatig mediteert heb je meer natuurlijke focus, minder last van stress en sta je positiever in het leven!  

Werk hard, doe je best en wees perfect

Onze westerse instelling is: ontdoe je van negatieve gevoelens, werk harder, wees beter, wees perfect. En als het niet lukt hier verandering in te brengen, hebben we het gevoel dat we stil staan en concluderen we al snel dat we falen als mens.

Ons ego zit vol met oordelen over onszelf, over anderen en de wereld. We veroorzaken zelf ons lijden. Niet de gebeurtenis, maar onze oordelen over de gebeurtenis veroorzaken stress. Voor je het weet maak je weer overuren in het denken en doen om je probleem op te lossen.

Anders leren omgaan met stressvolle gebeurtenissen

Als je geest en lichaam continu in beweging zijn, neem je te weinig tijd om te herstellen. En dan raak je uit balans. Je loopt hierdoor een hoger risico op stress gerelateerde klachten zoals: een depressie, burn-out, hoofdpijn, migraine, darmklachten of spierpijn in rug, nek of schouders.

Door meditatie leer je anders omgaan met stressvolle gebeurtenissen. Het is wel even wennen, want meditatie richt zich op het tegenovergestelde van het doen. Je leert loslaten, je overgeven en accepteren van wat er is. Al snel zal je merken dat de ware oplossing die je zoekt ligt in stilte en bewustwording. Een paar minuten per dag mediteren maakt al een groot verschil!

Vind je het nog moeilijk om te mediteren?

Wil je graag mediteren, maar lukt het je nog niet goed? Geen nood! Omdat we het niet gewend zijn om stil te zijn en niets te doen, kan mediteren een weerstand, onrust of frustratie bij je oproepen. Dit is niet erg en volkomen normaal. Hoe vaker je mediteert, hoe gemakkelijker het wordt. Oefening baart kunst, dit geldt voor alle nieuwe dingen die je wilt leren. Het is een proces.

De positieve effecten van meditatie zijn er niet zomaar. Het vraagt tijd en wilskracht om meditatie te integreren in je leven. Daarom is mediteren gemakkelijker als het wordt begeleid in een groep. Je hebt een stok achter de deur en je leert sneller.

Ben je nieuwsgierig geworden na het lezen van dit artikel en wil je ervaren hoe het is om echt te kunnen loslaten? Dan kun je ook deelnemen aan een begeleide Gongmeditatie van Tiemcoach.

Geef een reactie