fbpx

info@tiemcoach.nl

+31 6 419 65 106

Relatietips bij hooggevoeligheid (HSP)

Ben je hooggevoelig en ervaar je relatieproblemen? Een veelvoorkomend probleem binnen HSP-relaties is jezelf ‘verliezen’ in je partner. Ik geef je graag inzichten en tips om meer bij jezelf te blijven, zodat je minder overprikkeld raakt en de sfeer leuk blijft tussen jullie.

Aanwijzingen dat je jezelf verliest in je relatie zijn bijvoorbeeld dat je vaak problemen hebt met onderlinge communicatie, je op eieren loopt, de ander zijn emoties lijkt over te nemen of emotioneel moe bent. Herken jij dit probleem?

HSP en inlevingsvermogen

Hooggevoelige mensen zijn erg gevoelig voor sferen en emoties van buitenaf. Je kunnen verplaatsen in situaties of anderen noemen we ook wel empathie of inlevingsvermogen. Dit is een fijne eigenschap omdat je hierdoor sociaal vaardiger bent, maar voor jou ook een valkuil omdat je hier snel in doorschiet en overprikkeld raakt. En dit komt jullie relatie niet ten goede.

In combinatie met je rijke en intense gevoelswereld beschik je waarschijnlijk ook over andere typerende karaktereigenschappen: je heel verantwoordelijk voelen, anderen graag helpen, leergierig zijn, recht op je doel af gaan, creatief en diep kunnen nadenken en loyaal aan anderen zijn.

Het is goed om te weten dat jouw aandacht door deze eigenschappen snel op je omgeving gericht is. Dit betekent dat je vooral bezig bent met de ander in plaats van jezelf. Je voelt aan wat je omgeving nodig heeft en doet je best om dat te bieden, maar daardoor heb je dus minder aandacht voor jouw eigen behoefte en grenzen. Misschien vind je het zelfs wel moeilijk om nog te voelen wat jij zelf belangrijk vindt of nodig hebt?

Balans tussen geven en ontvangen

Een gezonde en gelijkwaardige relatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en een balans tussen geven en nemen. Ondanks jij heel erg ‘open’ staat voor externe prikkels en je wellicht herkent in bovengenoemde eigenschappen, hoef jij jezelf echt niet te verliezen in contact met je partner! Je kunt jezelf eens afvragen wat maakt dat jij té veel van jouw energie, liefde en aandacht geeft. Is dat misschien omdat je bang bent dat je partner je anders niet leuk of lief genoeg vindt? Of zelfs bij je weggaat als je je grenzen stelt en je ware behoefte aangeeft?

Tips om de balans in je relatie te herstellen

Je kan maar op één manier de balans in je relatie herstellen! Namelijk door aan jouw eigen balans te werken. De balans van geven en ontvangen herstellen zorgt voor meer liefde, rust en vrijheid in je relatie. Hieronder lees je waardevolle tips die helpen je balans te herstellen:

Neem verantwoordelijkheid je gevoel

Soms vragen mensen mij of het kan dat zij gevoelens van anderen kunnen overnemen. Ja dat kan. Let wel..dit betekent dus dat de ander op dat moment iets van (oude) pijn of gemis in jou raakt waar jij zelf iets mee moet. In plaats van de schuld neer te leggen bij de ander, kan je beter naar binnen keren en dealen met jouw eigen gevoel. De ander kan deze pijn namelijk niet voor jou oplossen! Evenmin kan jij de ander veranderen.

Uit je ware gevoelens

Eerlijke en open communicatie is de basis van een gelijkwaardige relatie. Praat met je partner over je ware gevoelens en durf je kwetsbaar op te stellen. Hierdoor blijf je in verbinding. Vertel hem/haar wat je wel en niet prettig vindt, jouw partner kan niet ruiken wat je op dat moment nodig hebt. Blijf ook uit de valkuil om voor je partner in te vullen wat hij of zij nodig heeft. Controleer altijd wat je ‘denkt’ te weten of voelen!

Stel duidelijke grenzen

Iedereen heeft grenzen! Hooggevoelige mensen zijn geneigd om hun grenzen steeds te verleggen en vinden het vaak lastig om boosheid te uiten. Je verzint bijvoorbeeld continue een excuus om je grens niet te stellen, of vervalt in pleasegedrag omdat je de ander niet wil kwetsen of om de harmonie te bewaren.

Het kan ook zijn dat je in een destructieve relatie bent beland. Dit is een relatie die jou afbreekt in plaats van opbouwt. Is er bijvoorbeeld geen ruimte voor jouw gevoelens of sprake van (verbale) agressie in je relatie? Dan moet je jezelf achter de oren krabben en jezelf eerlijk afvragen of dit de relatie is die je echt wilt…

Vraag vaker hulp

Je hoeft niet alles alleen te doen en je mag om steun en hulp vragen van je partner. Wat zijn de sterke kanten van jouw partner? Hoe kan hij of zij jouw aanvullen? Sta hem of haar toe je te steunen en werk samen naar een oplossing.

Merk je dat je er zelf niet uitkomt, zoek dan specialistische hulp op het gebied van HSP en relaties. Ik kan je d.m.v. coaching helpen bij het weerbaarder worden voor sociale- en emotionele prikkels en je zelfvertrouwen te vergroten. Of met behulp van een familieopstelling om oude, emotionele pijn los te kunnen laten, die is ontstaan door pijnlijke gebeurtenissen uit je verleden.

Ik wens je heel veel liefdesgeluk toe!

Lieve groet,
Janneke