info@tiemcoach.nl

+31 6 419 65 106

Wat zijn chakra’s?

Wat zijn chakra’s?

Iedereen heeft ze, chakra’s. Maar wat is het nu precies? Misschien heb je er wel eens van gehoord. Of vind je het nog iets vaags of zweverig. Chakra’s zijn energiepunten die zich bevinden in en om je lichaam. We hebben er honderden in ons lichaam. Het woord chakra komt uit het Sanskriet. Chakra betekent letterlijk wiel. Je kunt ze voorstellen als een soort draaikolk die energie door je lichaam laat stromen. Je kunt energie met het blote oog niet zien en wel voelen als subtiele sensaties. Omdat ze niet tastbaar zijn, kan ik me voorstellen dat het nogal een vaag iets voor je is. Ik zal je daarom wat uitleg geven over de hoofdchakra’s in je lichaam.

Zeven hoofd chakra’s

We kennen zeven belangrijke chakra’s. Deze liggen langs je ruggengraat en schedel. Ieder chakra heeft zijn eigen kleur en functie. Als je chakra’s niet goed functioneren kan dit zich uiten in lichamelijke of geestelijke klachten als bijvoorbeeld: vermoeidheid, angst, onrust of pijnklachten. Als ze gezond zijn voel je je sterk en in balans.

Wortelchakra 
1e chakra / Ik ben

Het eerste chakra bevindt zich aan het eind van je ruggengraat, bij je stuitje en in het bekkengebied. Dit chakra wordt ook wel het wortelchakra genoemd. Het heeft een dieprode kleur. 

De functie van dit chakra is het voelen van veiligheid en vertrouwen. Het is gekoppeld aan je primaire behoeften om te kunnen overleven als: geld, voeding, kleding, gezondheid en aanraking. Als dit chakra geblokkeerd is dan ervaar je onveiligheid, angst en wantrouwen. 

Sacraal chakra
2e chakra / Ik voel

Het tweede chakra bevindt zich net onder de navel. Bij vrouwen bij de baarmoeder. De kleur die past bij dit chakra is oranje. In dit chakra ontstaan tegenstrijdigheden op het gebied van ik/ander, vrouw/man, binnen/buiten, lust/pijn. Dit chakra gaat over voelen, emoties, seksualiteit en verbinding. 

Bij een gezond chakra kun je jezelf verbinden met anderen, geniet je van het leven en ben je creatief. Je emoties en seksualiteit werken functioneel en niet destructief.  

Als dit chakra niet goed functioneert dan ben je verslaafd aan emoties en lust, je zoekt prikkels om te voelen dat je leeft. Anderzijds kan je bij een gekwetst 2e chakra ook emoties en lust onderdrukken. Je hebt minder plezier en creativiteit.

Zonnevlecht
3e chakra / Ik doe

De zonnevlecht, of 3e chakra zit net iets boven je navel en onder je middenrif. De kleur is lichtgeel. Dit chakra gaat over kracht, energieverdeling en passie. Het zet je aan tot durven (onder)handelen, verantwoordelijkheid en risico’s durven nemen, weten wat je wilt en je doelen en wensen nastreven in vertrouwen.

Bij een gezond chakra stroomt de energie moeiteloos. Je realiseert je doelen zonder dit te forceren. Je doet dit samen met anderen.

Is dit chakra geblokkeerd dan wil je graag controle houden, moet je veel van jezelf en kan je onmacht en woede voelen. Je wordt passief, maak jezelf klein of je gedraagt je juist overactief. Je ervaart een gebrek aan zelfvertrouwen.

Hartchakra
4e chakra / Ik heb lief

Het vierde chakra is het hartchakra en zit in het midden van het lichaam. Ter hoogte van je hart. Ook je longen, armen en handen zijn onderdeel van dit chakra. De kleur is groen. Dit chakra staat voor zelfrespect, onvoorwaardelijke liefde, evenwicht, acceptatie, zorg voor anderen en genezing.

Bij een gezond chakra voel je je in evenwicht. Je accepteert jezelf zoals je bent. Geven en nemen zijn ook in balans. Je voelt je in liefde verbonden met anderen. Het is gericht op alles wat leeft en op relaties (inclusief de relatie met jezelf).

Bij een gekwetst hartchakra ben je uit balans. Je hebt veel kritiek op jezelf en op anderen. Je ademhaling stagneert. Je voelt je alleen en afgescheiden van je omgeving. Je hebt moeite met je overgeven in de liefde. Vaak is er veel woede verzameld in dit chakra.  

5e chakra / Ik spreek
Keelchakra

Dit chakra zit in het gebied van je keel, nek en schouders. Het heeft de kleur lichtblauw. Het is het centrum van geluid en communicatie. Hier leg je de verbinding tussen je ratio en je gevoel. Dit chakra heeft een reinigende functie.

Bij een gezond chakra kun je je mening en gevoelens uiten. Er is balans tussen luisteren en praten en tussen hoofd en hart. Je hebt de moed om de waarheid uit te spreken. Je kan lastige zaken op een simpele manier uitleggen. Je kunt anderen overtuigen van iets dat jij de moeite waard vindt.

Als je vijfde chakra niet goed functioneert, heb je moeite met je uit te spreken. Je praat (te) veel of zegt niets. Stiltes kunnen als onaangenaam worden ervaren. Je hebt een geremde creativiteit. De waarheid spreken is helend voor dit chakra. 

Voorhoofdchakra
6e chakra / Ik zie

Het zesde chakra zit tussen je wenkbrauwen. Het heeft de kleur indigo. Het vertelt wat over je intuïtie of onderbuikgevoel. Het gaat over zien en inzicht. Het ontwikkelen van een visie en vernieuwende concepten bedenken. De kracht om naar je innerlijke stem te kunnen luisteren. Vanuit dit centrum worden je gedachten getemperd om rust en vrede te kunnen ervaren. 

Bij een gezond chakra ben je in staat om het overzicht te zien vanuit een neutrale houding in het hier-en-nu. Je kan dingen bekijken vanuit meerdere perspectieven, zonder te oordelen. 

Bij een geblokkeerd chakra is de waarneming beperkt en selectief. Je kunt het geheel moeilijk zien. Je waarnemingen worden vaak vertroebeld door emoties, overtuigingen en oordelen.  Zelfkennis is helend voor dit chakra. 

Kruinchakra
7e chakra / Ik weet

Het laatste en zevende chakra zit boven op je hoofd. Het heeft de kleur violet of wit.

Vanuit dit chakra maak je verbinding met de kosmos. Je bent je bewust van je plek in het grotere geheel. Het innemen van jouw plek geeft je leven richting (zingeving). Dit chakra stelt je in staat om vanuit een helicopterview naar je eigen leven, je omgeving en de maatschappij te kijken. Het chakra staat ook voor wijsheid en eenheid. 

Als je een gezond kruinchakra hebt, leef je vanuit bewustzijn. Het lukt je dan om je leven in te richten naar je (hogere) levensdoel.

Is dit chakra geblokkeerd dan heb je niet echt richting in je leven en mis je het grotere plaatje. Je doet dan maar wat. Je vindt het lastig om keuzes te maken en je voelt je vaak verward. Het gebrek aan zingeving kan tot depressieve gevoelens leiden. 

Een Gongmeditatie lost blokkades in je chakra’s op

Als je veel last hebt van geestelijke of lichamelijke klachten door stress kun je dit verminderen door meditatie. Chakra healing meditatie lost de blokkades in je chakra’s op. Je ervaart direct meer energie, rust en balans in je leven. 

Wij bieden een krachtige vorm van chakra meditatie aan namelijk: De Gong meditatie. Benieuwd hoe het jou kan helpen om je chakra’s te reinigen en helen? Lees dan verder:

Mediteren met de Gong
Beleef de kracht van de Gong

Geef een reactie